Napriek rekonštrukciám nastúpia žiaci prešovských ZŠ do školy 2. 9.

20.08.2010 Prešov

Prešov 20. augusta (TASR) – Napriek tomu, že na štyroch z 13 základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov v súčasnosti pokračujú rozsiahle rekonštrukcie, žiadna z nich zatiaľ nepožiadala o ...
Hovorkyňa prešovskej radnice Iveta Adamová TASR potvrdila, že všetci žiaci by mali nastúpiť do školy 2. septembra.
Mesto získalo na obnovu a modernizáciu siedmich škôl nenávratné finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu - infraštruktúra vzdelávania. Prvým úspešne ukončeným projektom v celkovom rozpočtovom náklade takmer 1,96 milióna eur bola rekonštrukcia ZŠ na Kúpeľnej ulici, ktorú ukončili koncom mája tohto roka.
Pred dokončením je aj prestavba objektov na ZŠ Šrobárova za 1,8 milióna eur. Tá mala byť pôvodne odovzdaná v apríli budúceho roka, dodávateľ to však pravdepodobne stihne oveľa skôr.
\"Realizátor stavby sa dohodol s vedením školy, že interiér pavilónu učební bude hotový do začiatku školského roka. V októbri by mala byť ukončená aj fasáda a intenzívne sa pracuje na pavilóne telocvične a šatniach. Predpokladáme, že kolaudácia by mohla byť koncom novembra, \" konštatovala Adamová.
Rekonštrukcie pokračujú aj na ZŠ Šmeralova, kde sa majú zrealizovať práce za 1,22 milióna eur, ZŠ Lesnícka - 1,6 milióna eur, ZŠ Prostějovská - 1,27 milióna eur. Modernizácia čaká aj na ZŠ Májové námestie a ZŠ Československej armády, ktorá bude rovnako financovaná z európskych zdrojov.
Vedúca odboru školstva, kultúry a športu (OŠKaŠ) Kvetoslava Komanická uviedla, že v súvislosti s ustanovením zákona o štátnych symboloch si niektoré školy tieto už zabezpečili, ďalšie to robia priebežne. Ich nákup budú riešiť ZŠ z vlastných rozpočtov.
\"Celkovú výšku finančných nákladov zatiaľ vyčísliť nevieme. Bude známa až po porade s riaditeľmi základných a materských škôl, ktorá sa uskutoční 26. augusta, kde budeme hovoriť aj o týchto skutočnostiach, \" dodala Komanická.
Do prvého ročníka 13 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa začiatkom roka zapísalo 841 detí, čo oproti minulému roku predstavuje mierny nárast. U viac ako 50 detí sa počíta s odkladom školskej dochádzky. Do špeciálnych tried pre intelektovo nadané deti na ZŠ Šmeralova nastúpi 24 prvákov. V novom školskom roku by malo prešovské mestské ZŠ navštevovať dovedna okolo 7600 žiakov.
 

Vyberte región